Ώριμοι Γονείς - Λευτέρης Μόρρου | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας ζεύγους στη Θεσσαλονίκη, συμβουλευτική γάμου, διαχείριση θλίψης και κατάθλιψης, διαχείριση άγχους.
ψυχολόγος Θεσσαλονίκη, ψυχολογος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολογος θεσσαλονικη, ψυχοθεραπεία ζεύγους, διαχείριση άγχους, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη,
15445
post-template-default,single,single-post,postid-15445,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Ώριμοι Γονείς

Ώριμοι Γονείς

Το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής για θέματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες τις Αμερικής αποκάλυψε ότι το διάστημα 1980-2004 ο αριθμός των γυναικών που έγιναν μητέρες μετά τα 30 διπλασιάστηκε, μετά τα 35 τριπλασιάστηκε και μετά τα 40 τετραπλασιάστηκε! Κατά τους ερευνητές το φαινόμενο αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα χρειαστεί να στηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους και το παιδί τους, γι’ αυτό και αρχικά επενδύουν στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τις κατοχυρώσουν επαγγελματικά και οικονομικά πριν προβούν στην τεκνοποίηση.

Πιο μεγάλοι, πιο ευτυχισμένοι?

Όλο και περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι η απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τη μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια αλλά και την αναγκαία συναισθηματική ωριμότητα.  Σύμφωνα με μελέτη που διεξήρθε το διάστημα 1981-2005 με τη συμμετοχή 200.000 ανθρώπων από 86 χώρες, οι ώριμοι ηλικιακά γονείς (άνω των 40 ετών) δήλωσαν περισσότερο ευτυχισμένοι από τους συνομήλικους τους χωρίς παιδιά. Το αντίστροφο όμως καταγράφεται στις νεότερες ηλικίες. Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι γονείς κάτω των 30 ετών με παιδιά δηλώνουν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους συνομήλικους τους χωρίς παιδιά ενώ οι γονείς ηλικίας 30-39 εμφανίζονται εξίσου ευτυχισμένοι με τους συνομήλικους τους (MPIDR, 2006). Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν διερευνήθηκαν περεταίρω, ωστόσο παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου, η ανησυχία για τη κατάσταση του παιδιού καθώς και η οικονομική επιβάρυνση σίγουρα δυσκολεύουν περισσότερο τους νέους ηλικιακά γονείς. Όσο οι γονείς μεγαλώνουν όλο και λιγότερο αισθάνονται τις πιέσεις αυτές ή τις διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά.

Τα Συν & τα Πλην της ωριμότητας των γονέων

 

ΤΑ ΣΥΝ: Στα πλεονεκτήματα των μεγαλυτέρων (ηλικιακά) γονέων συγκαταλέγονται τα εξής:

+ Μεγαλύτερη επαγγελματική & οικονομική σταθερότητα.
Οι μεγαλύτεροι γονείς έχουν συνήθως υψηλοτέρα εισοδήματα. Επίσης έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να αποταμιεύσουν για τις ανάγκες των παιδιών τους, γεγονός που τους επιτρέπει να προσφέρουν περισσότερα. Προσφορά που δεν περιορίζεται στα υλικά αγαθά αλλά επεκτείνεται και στις ευκαιρίες εκπαίδευσης ή στη δημιουργία των κατάλληλων ερεθισμάτων τόσο για πνευματική όσο και για συναισθηματική τους εξέλιξη.

+ Σταθερότητα στη σχέση τους
Είτε επειδή βρίσκονται στην ίδια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε επειδή ήρθαν κοντά σε μεγαλύτερη ηλικία, οι μεγαλύτεροι γονείς συνήθως επικοινωνούν και συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους, καθώς έχουν δημιουργήσει την απαραίτητη ισορροπία στη σχέση τους.

+ Μεγαλύτερη προσωπική ωριμότητα
Οι περισσότερες εμπειρίες που έχουν αποκτήσει από τη ζωή τους, τους βοηθούν να κατανοούν καλύτερα τα παιδιά τους. Εμφανίζονται απέναντι τους πιο υπομονετικοί και τους δίνουν πιο ώριμες κατευθύνσεις. Επίσης διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια επιτυγχάνοντας την πειθαρχία μέσω της πειθούς.

+ Αποφασιστικότητα και αφοσίωση στο ρόλο τους
Οι συνειδητές προσπάθειες να γίνουν γονείς τους έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο να αναλογιστούν τις υποχρεώσεις του ρόλου και τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή τους η απόκτηση παιδιών. Παράλληλα έχουν ζήσει τη νεότητα τους, απολαμβάνοντας τις δραστηριότητες που είθισται να τη συνοδεύουν, όπως νυχτερινή ζωή, ταξίδια, ξεγνοιασιά. Έτσι δεν αισθάνονται στερημένοι.

ΤΑ ΠΛΗΝ: Στα μειονεκτήματα των μεγαλυτέρων (ηλικιακά) γονέων συγκαταλέγονται τα εξής:

– Έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης
Οι μεγαλύτεροι γονείς πιθανόν έχουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερες αντοχές σε ότι αφορά τη φροντίδα του μωρού και τη συνεχή προσοχή που έχει ανάγκη, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ζωής του.

– Διαφορά ηλικίας
Η κατανόηση τόσο των πολιτιστικών σημείων αναφοράς, πχ μουσική, τηλεόραση, μόδα, κουλτούρα, όσο και της κοινωνικής  συμπεριφοράς ενός έφηβου μπορεί να δυσκολέψει το γονέα. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν ενήμεροι για τα ενδιαφέροντα των νέων.

– Αίσθημα απομόνωσης
Σε περιβάλλον όπου οι περισσότεροι γονείς είναι μικρότερης ηλικίας ένας μεγαλύτερος γονιός μπορεί να νιώσει αποκομμένος, ασύμβατος και χωρίς πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

Χρήσιμες προτάσεις για τους γονείς

Οι μεγαλύτεροι γονείς, για να ενισχύσουν το λειτουργικό τους ρόλο και να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, μπορούν να:
•    Κάνουν υγιεινή ζωή, εντάσσοντας την καλή διατροφή και άσκηση στην καθημερινότητά τους για να είναι σε θέση να ακολουθούν τους ρυθμούς των παιδιών τους.
•    Προσπαθούν να ακολουθούν τα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα, τα ενδιαφέροντα τους, τη ψυχαγωγία τους ή προβληματισμού τους. Έτσι ώστε να αισθάνονται και να είναι πιο κοντά στα παιδιά τους.
•    Εξηγήσουν στα παιδιά τους τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η δική τους ηλικία, δυναμώνοντας έτσι τη σχέση τους.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.