Χαμηλή αυτοεκτίμηση και πως επηρεάζει τη ζωή μας - Λευτέρης Μόρρου | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας ζεύγους στη Θεσσαλονίκη, συμβουλευτική γάμου, διαχείριση θλίψης και κατάθλιψης, διαχείριση άγχους.
ψυχολόγος Θεσσαλονίκη, ψυχολογος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολογος θεσσαλονικη, ψυχοθεραπεία ζεύγους, διαχείριση άγχους, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη,
15448
post-template-default,single,single-post,postid-15448,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και πως επηρεάζει τη ζωή μας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και πως επηρεάζει τη ζωή μας

Ένα από τα βασικά συστατικά της ευτυχίας, της ευημερίας και της εξέλιξης του ατόμου είναι η αυτοεκτίμηση. Είναι ο βαθμός πίστης που έχουμε στον εαυτό μας, ο οποίος μας κάνει να αισθανόμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας.

 

Ανάλογα με το πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας δημιουργούμε και την πραγματικότητα μας. Είναι ένας δείκτης, μια ζυγαριά, ένα μέτρο που δηλώνει την αξία, την αγάπη και τον σεβασμό προς τον εαυτό μας. Η γλώσσα του σώματος, ο τρόπος ζωής, η διάθεση μας για τη ζωη, οι σχέσεις μας, η καριέρα μας, η δημιουργικότητα μας, όλα επηρεάζονται από το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η αυτοεκτίμησης μας.

 

Η αυτοεκτίμηση βασίζεται σε 3 κύρια στοιχεία:

1) Στην αγάπη του ατομου για τον εαυτό του

Αυτό σημαίνει ότι μας αρέσει ο εαυτός μας παρά τα μειονεκτήματα του, απλά γιατί κάτι μέσα μας λέει πως αξίζουμε την αγάπη και το σεβασμό. Αυτή η άνευ όρων αγάπη δεν οφείλεται σε δεξιότητες, επιδόσεις,  ή επιτυχίες αλλά στη πίστη που έχουμε για τον εαυτό μας για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία ή ακόμα και αποτυχία.

 

2) Στην εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του

Είναι η ματιά που ρίχνουμε στον εαυτό μας, η θεμελιωμένη και όχι η επικριτική, σε σχέση με τα προτερήματα ή μειονεκτήματα μας. Η εικόνα που διαμορφώνεται για τον εαυτό μας είναι υποκειμενική επομένως μπορεί να διαφέρει από τη πραγματικότητα.

 

3) Στην εμπιστοσύνη του ατόμου για τον εαυτό του

Είναι απόρροια της αγάπης και της θετικής εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Μας δίνει το θάρρος να τολμούμε, να επιμένουμε και να αποδεχόμαστε τις “ήττες”. Μας δίνει την πεποίθηση πως είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές καταστάσεις με τον τρόπο που μας ταιριάζει, πως είμαστε ικανοί στην εργασία μας και έχουμε κάποια υπόληψη στην κοινωνία.

 

Η αυτοεκτίμηση είναι λοιπόν ένα πρίσμα, ένας φακός από όπου το φως μέσα μας, η διάνοια μας ή προσωπικότητα μας εκφράζεται. Εάν είναι ο φακός σκονισμένος, διαστρεβ-λωμένος, μπλοκαρισμένος από ένα σμήνος σκοτεινών, αρνητικών, λυπηρών συναισθημάτων τότε επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας διάθεση και επομένως την πραγματικότητα μας.

 

Ανάλογα λοιπόν με τί τιμή δώσαμε στον εαυτό μας, ανάλογο και το ποσό που πιστεύουμε ότι αξίζουμε, δικαιούμαστε και διεκδικούμε με ανάλογη την ευχαρίστηση, χαρά, δημιουργικότητα, οικονομική κατά-σταση, συντροφική – ερωτική σχέση, φιλία και καριέρα. Η αξία που δίνουμε στον εαυτό μας είναι “γραμμένη στο μέτωπο” μας και οι άλλοι γνωρίζουν αυτόματα πώς να μας αντιμετωπίσουν. Πόσο αξίζουμε? 1, 10, 100 ή 1000 ευρώ?

 

Δυστυχώς όσο και εάν προσπαθήσουμε να κρύψουμε την λιγοστή αυτοεκτίμηση μας, είτε από τους άλλους είτε από τους ίδιους μας τους εαυτούς το μήνυμα περνά απέναντι λες και είμαστε διάτρητοι, τα κύματα εκπέμπονται και ο άλλος χορεύει τον χορό των πεποιθήσεων μας. Και το παράδοξο είναι ότι θυμώνουμε και κατηγορούμε τους άλλους για το φέρσιμο τους απέναντι μας όταν εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε ή προσ-καλέσαμε αυτήν την συμπεριφορά που σαν φυσικός νόμος επιβεβαιώνει απλά το πιο πυριτικό μας πιστεύω, την αξία του εαυτό μας.

 

Παρόλο που θεωρητικά εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η αυτοεκτίμηση στην ποιότητα της ζωής του, δυστυχώς δεν τον βοηθά να βγει από το αδιέξοδο και τη μιζέρια του και σε τελική ανάλυση την αυτοκαταστροφή του. Γιατί όταν δεν μπορεί να στρέψει το “μαχαίρι” προς τους άλλους τότε το στρέφει προς τον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται μέσα μας, ανάλογα με το πώς μας φέρθηκαν σαν παιδί. Αν η οικογένεια μας ενθάρρυνε και μας επαινούσε καθώς μεγαλώναμε, τότε είναι πιθανόν να έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση ως ενήλικες.

 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση ενώ μεγάλωναν αλλά αργότερα να απέκτησαν μια κακή εικόνα για τον εαυτό τους λόγω συγκεκριμένων παραγόντων.

Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου είναι η απαραίτητη άμυνα για την επιβίωση του, εναντία στην ανταγωνιστική φύση της κοινωνίας. Το να μεγαλώνει κανείς με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πλεονέκτημα γιατί έτσι γνωρίζει την πραγματική του αξία.
10 συμβουλές για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση σου

 

1. Δέξου τον εαυτό σου.
2. Απέφυγε τις συγκρίσεις.
3. Μη μειώνεις τον εαυτό σου.
4. Κάνε φιλίες με θετικούς ανθρώπους.
5. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου τα προτερήματα σου.
6. Ασχολήσου με διασκε-δαστικές δραστηριότητες.
7. Κάνε παρέα με φίλους.
8. Μην μιλάς πάντα αρνητικά για τον εαυτό σου.
9. Αναγνώρισε τους τομείς που χρίζουν βελτίωσης.
10. Αναζήτησε βοήθεια από ένα ψυχολόγο.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.