Καλοκαιρινές διακοπές: Το κυνήγι των χαμένων προσδοκιών - Λευτέρης Μόρρου | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας ζεύγους στη Θεσσαλονίκη, συμβουλευτική γάμου, διαχείριση θλίψης και κατάθλιψης, διαχείριση άγχους.
ψυχολόγος Θεσσαλονίκη, ψυχολογος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολογος θεσσαλονικη, ψυχοθεραπεία ζεύγους, διαχείριση άγχους, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη,
16072
post-template-default,single,single-post,postid-16072,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Καλοκαιρινές διακοπές: Το κυνήγι των χαμένων προσδοκιών

Καλοκαιρινές διακοπές: Το κυνήγι των χαμένων προσδοκιών

Κάθε χρόνο ελπίζουμε ότι αυτές οι διακοπές θα είναι οι καλύτερες!! Θα ξεκουραστούμε περισσότερο, θα επικοινωνήσουμε περισσότερο, θα κάνουμε σεξ περισσότερο, θα απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης περισσότερο, θα ξεφαντώσουμε, θα γνωρίσουμε τον έρωτα της ζωής μας… Με λίγα λόγια, προσπαθούμε μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να στριμώξουμε όλη την πίεση, την συναισθηματική ανασφάλεια, την μοναξιά, την ρουτίνα ενός χρόνου και να τα μετατρέψουμε, σε γαλήνη, επιβεβαίωση, σχέσης, ανεμελιά. Μέσα σε 7-14 μέρες να κάνουμε όλα αυτά που δεν έγιναν σ´ενα ολόκληρο χρόνο.

Ο πήχης ανεβαίνει ψηλά..πολύ ψηλά!

Φορτωμένοι λοιπόν, με μπαγκάζια σαν να μην υπάρχει αύριο και τεράστιες προσδοκίες αναχωρούμε για έναν προορισμό. Και κάθε χρόνο δίνουμε στον προορισμό αυτό ένα τίτλο από την αρχή, μια υπόσχεση στον εαυτό μας. «Φέτος θα ξεκουραστώ…θα ξεφαντώσω…θα γνωρίζω τον έρωτα της ζωής μου…».

Και η ξεκούραση δεν έρχεται όπως τη περιμέναμε γιατί…είχε πολλή ζέστη, πολύ κόσμο, οι διπλανοί είχαν μικρά παιδιά που έκαναν ασταμάτητα θόρυβο, το ξεφάντωμα περιορίστηκε σε 2-3 ποτά γιατί ήμασταν κουρασμένοι και θέλαμε να πάμε να κοιμηθούμε..ο έρωτας της ζωής μας ίσως να πήγε στις Κυκλάδες ενώ εμείς είμαστε στα Δωδεκάνησα..Το κενό είναι μεγάλο, η απελπισία διάχυτη και το πιο δυσβάσταχτο είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε άλλον ένα χρόνο για το «καλύτερο καλοκαίρι».

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι συνώνυμα με την ξεκούραση, τη ξενοιασιά, την «αλλαγή». Όλα αυτά που δεν κάναμε ή δεν έγιναν μέσα στο χρόνο ΟΛΑ μα ΟΛΑ θα γίνουν τώρα! Και ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν τώρα, γιατί εάν δεν γίνουν και τώρα που είμαστε διακοπές καήκαμε, σωστά??

ΟΧΙ!

Διακοπές σημαίνει ξεκούραση, χαλάρωση, κενό, παύση από τα πάντα. Αν ξεκινήσουμε με τον πήχη τόσο ψηλά,  πρέπει αυτό…πρέπει εκείνο…πρέπει το άλλο… διατρέχουμε το κίνδυνο να κάνουνε τις διακοπές ένα ακόμη τεστ που θα πρέπει να περάσουμε.

Είναι αυτή η υπεραισιοδοξία που μας πιάνει όταν είμαστε μακριά από καθημερινότητα και τη δουλειά και πιστεύουμε ότι μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να αλλάξει η ζωή μας!

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται δεν είναι αν μπορούμε να κάνουνε τις ιδανικές διακοπές και να πάρουμε ΟΛΑ αυτά που προσδοκούμε να πάρουμε, αλλά εάν μπορούμε να αναθεωρήσουμε τις υπερβολικές προσδοκίες που έχουμε και να αφεθούμε στην πραγματική αξία των διακοπτών, στην «διακοπή» δηλαδή από τη καθημερινότητα, την εργασία, τη ρουτίνα. Και μόνο το ότι αλλάζει η καθημερινότητά μας είναι πραγματική ευλογία. Και μόνο που μπορούμε και το κάνουμε είναι προνόμιο.

Μη θέτουμε λοιπόν δεσμευτικούς στόχους. Μία υπόσχεση στον εαυτό μας ότι φέτος θα απολαύσουμε τη κάθε στιγμή που έρθει, είναι αρκετή.

Να χαλαρώσουμε με τις προσδοκίες και τα πρέπει. Δεν πρέπει να πάμε κάπου, να πάμε κάθε μέρα στη θάλασσα, να είμαστε κάθε μέρα στα μπαράκια, να ερωτευτούμε..Eάν συμβεί ευπρόσδεκτο θα είναι αλλά δεν ΠΡΕΠΕΙ να πρέπει! Μπορούμε να περάσουμε καλά και με μια απόδραση στο βουνό, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να απολαύσουμε την παρέα των φίλων μας και της οικογένειάς μας.

Να ζήσουμε την κάθε μέρα και τη κάθε στιγμή σαν να είναι ξεχωριστή. Ας περάσουμε τις διακοπές μας όπως όταν είμασταν παιδιά που τα κοιτάζαμε όλα με ενθουσιασμό, τότε που δεν κουβαλούσαμε στις πλάτες μας τόνους βάρους, που δεν είμασταν μονίμως κολλημένοι στη οθόνη του κινητού μας.

Να πάρουμε χαρά από τα πιο απλά πράγματα. Από αυτά που έχουμε και όχι να νιώσουμε την έλλειψη αυτών που μας λείπουν!

 

«Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε»

Νίκος Καζαντζάκης  

 

Καλό καλοκαίρι

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.