Η άλλη όψη του Κορονοϊού...! - Λευτέρης Μόρρου | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας ζεύγους στη Θεσσαλονίκη, συμβουλευτική γάμου, διαχείριση θλίψης και κατάθλιψης, διαχείριση άγχους.
ψυχολόγος Θεσσαλονίκη, ψυχολογος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολογος θεσσαλονικη, ψυχοθεραπεία ζεύγους, διαχείριση άγχους, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη,
16085
post-template-default,single,single-post,postid-16085,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Η άλλη όψη του Κορονοϊού…!

Η άλλη όψη του Κορονοϊού…!

Πρόσφατα μια θεραπευόμενη μου φαρμακοποιός ρώτησε…“πως μπορώ να καθησυχάσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που βλέπω καθημερινά οι οποίοι μέσα στο άγχος θέλουν να αγοράσουν με τις κούτες τα αντισηπτικά?

Μπορεί η ερώτηση της να είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα αλλά παρουσιάζει δυστυχώς μια πραγματικότητα. O Κορονοϊός και οι επιπτώσεις του είναι στο μυαλό όλων και βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες και ίσως θα βρίσκεται και για αρκετό καιρό ακόμη.

Πολλοί αναφέρουν ότι νιώθουν φοβισμένοι, λυπημένοι ή αβοήθητοι. Ο κίνδυνος της επαφής με άλλους, οι μετακινήσεις με δημόσιες συγκοινωνίες ή οι δημόσιοι χώροι αλλά κυρίως η αβεβαιότητα, θρέφουν το άγχος και ενισχύουν τον φόβο.

Πρέπει να μείνουμε ενήμεροι και να προετοιμαστούμε για την αντιμέτωπη του Κορονοϊού? Οπωσδήποτε! Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι με το να είμαστε υπερβολικά αγχωμένοι δεν σημαίνει ότι είμαστε και καλύτερα προετοιμασμένοι!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι η κρίση του Κορονοϊού προκαλεί άγχος και συμβουλεύει τους ανθρώπους να ενημερώνονται μεν αλλά μόνο από έγκυρες πηγές.

Η καραντίνα ή η αυτοαπομόνωση που πρέπει να εφαρμόζεται από όλους ως απαραίτητο μέτρο προστασίας, είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Μια ανασκόπηση του ψυχολογικού αντίκτυπου της καραντίνας που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι…“απομάκρυνση από συγγενείς και φίλους, η απώλεια/περιορισμός της ελευθερίας, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση του ιού και η πλήξη μπορούν να οδηγήσουν και σε συναισθηματική απομόνωση”.

Ενώ, λοιπόν, οι περιορισμένες μετακινήσεις, η αυτοαπομόνωση και τα μέτρα πρόληψης όπως έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι αναγκαία για τον περιορισμό της πανδημίας, εξίσου αναγκαίο είναι και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Το υπερβολικό άγχος διαστρεβλώνει τη σκέψη, μας κάνει να υπερτονίζουμε τις αρνητικές πληροφορίες και κατ’ επέκταση να αισθανόμαστε πιο ευάλωτοι.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι:

  • να μειώσουμε την αβεβαιότητα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας
  • να εστιάσουμε το πολύ σε μία ή δύο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και να μην τις ελέγχουμε περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Εάν υπάρχει πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κρατικός μηχανισμός θα μας ενημερώσει με sms στο κινητό μας τηλέφωνο με αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις, όπως άλλωστε και πρόσφατα διαπιστώσαμε με το μήνυμα που λάβαμε
  • να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο πέρα από τον ενημέρωση. Μπορούμε π.χ. να κάνουμε εικονικές ξεναγήσεις μουσείων και πάρκων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον
  • να μένουμε σπίτι και να κρατάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας ασφαλείς
  • να διαβάσουμε το βιβλίο που καιρό κάθεται στο κομοδίνο μας
  • να ζωγραφίσουμε με τα παιδιά μας, να κάνουμε μαζί τα μαθήματα τους, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο
  • να αφήσουμε τα μηνύματα και σηκώσουμε το τηλέφωνο να μιλήσουμε με φίλους και συγγενείς ή επικοινωνούμε μέσω βιντεοκλήση, για έχουμε και οπτική επαφή, ώστε να μην απομονωθούμε συναισθηματικά
  • να αναζητήσουμε βοήθεια αν αισθανθούμε την ανάγκη ή να συνεχίσουμε τη ψυχοθεραπεία μας μέσω βιντεοκλήση

Όσο επιτακτική είναι η ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωση του Κορονοϊού, εξίσου σημαντική είναι και η σωστή διαχείριση των ψυχολογικών της επιπτώσεων του ιού. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν το μέσα και κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.